Financiële planning

Wat de toekomst ook mag brengen.
Jij bent voorbereid!

Neem contact op

Financiële planning

Wat de toekomst ook mag brengen.
Jij bent voorbereid!

Neem contact op

Financiële planning

Wat de toekomst ook mag brengen.
Jij bent voorbereid!

Neem contact op

Financiële planning
een stukje zekerheid

Als ondernemer ben je druk met de financiële planning van je bedrijf. Dat is natuurlijk goed. Maar het is minstens zo belangrijk om te kijken naar de planning rondom je privé situatie. Wat zijn je mogelijkheden in de nabije toekomst? Wat houd je over als je stopt met werken? Hoe laat je je nabestaanden achter? Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de toekomst eruitziet, maar jij bent in ieder geval voorbereid.

Wanneer je aan de slag gaat met je financiële planning, is het goed om je plannen en wensen eens op een rijtje te zetten. Wat wil je nog doen en bereiken? En hoe denkt je (eventuele) partner daarover? Hoeveel vermogen en schulden hebben we nu? Wat zijn de inkomsten en uitgaven en welke risico’s en veranderingen zijn er op dat gebied? Financiële planning maakt je bewust van de situatie zoals hij werkelijk is. Misschien wil je ergens gaan besparen, om later over te houden. Misschien is het verstandig om meer op je hypotheek af te lossen. Plannen geeft je richting. En dat is best prettig in het leven.

Heb jij al nagedacht over later? Hoe veel energie je ook krijgt van het ondernemen; vroeg of laat wil je meer tijd en ruimte voor jezelf. Of misschien wil je helemaal stoppen. Het Nederlandse pensioenstelsel is gebouwd op 3 pijlers: de AOW, het pensioen bij een werkgever en het pensioen dat je zelf hebt gespaard. Die eerste krijgen we allemaal, die tweede hangt van je loopbaan af en die derde hangt van jou af. Veel ondernemers schuiven de planning rondom het pensioen liever voor zich uit. Ze leven liever nu. Maar als je later wilt kunnen genieten van je leven, is het goed om te kijken naar wat je dan wilt. Hoeveel heb je nodig om dat te kunnen doen? Op basis daarvan kunnen we bespreken wat je nodig hebt, of je moet gaan sparen of dat er andere mogelijkheden zijn voor pensioenopbouw.

Als we nóg een stap verder vooruitkijken, dan gaan we kijken naar de voorzieningen voor je nabestaanden. Wanneer je komt te overlijden, wat gebeurt er dan met je bedrijf? Met je vermogen? Natuurlijk wil je dat je vermogen fiscaal vriendelijk én juridisch correct bij je nabestaanden terecht komen. Met goede estate planning, bespaar je op erfbelasting, waardoor jouw nabestaanden straks zonder zorgen achterblijven. Daarnaast kun je het voortbestaan van je onderneming waarborgen. Hoe meer vermogen er is, hoe belangrijker de planning van je nalatenschap, maar in feite is het voor iedereen belangrijk om over na te denken. Als de zaken goed geregeld zijn geeft dat veel rust. Voor nu én voor later.

Ik weet nu waar ik naar toe werk. Dat onderneemt zekerder.

Wil je je administratie eindelijk goed ordenen? Of wil je iemand die het van je overneemt? Neem contact met ons op!

Illume Accountants & Adviseurs
085-303 78 27
info@illume.nl